-

-

wtorek, 5 lipca 2016

Pampuszki czosnkowe

Pampuszki - пампушки - to w dosłownym tłumaczeniu pączki. Od polskich pączków różnią się tym, że częściej robione są na słono, jak dodatek do zup - najczęściej barszczu (natomiast ich słodka wersja - z makiem, wiśniami lub czekoladą - pojawia się zazwyczaj na wigilijnym stole). Istnieją różne kombinacje zarówno w robieniu ciasta jak i przyprawianiu, to co się nie zmienia to okrągły kształt pączuszków i ich wyrazisty smak.

Chociaż tradycyjne te smaczne bułeczki podaje się do barszczu, to można je równie dobrze jeść same - ze słoninką lub szklanką kwaśnego mleka ;)


Składniki:
500 g mąki
300 ml mleka
25 g świeżych drożdży
1 czubata łyżka soli
2 czubate łyżki cukru
1 jajko
sok z cytryny
4 ząbki czosnku
koper i natka pietruszki
olej słonecznikowy

1. Drożdże rozdrobnić, posypać cukrem i pozostawić na 5 minut, po czym rozetrzeć łyżką. Dodać sól, ciepłe mleko i nieco soku z cytryny.

2. Wsypać ok. 300 g przesianej mąki, wymieszać i dodać łyżkę oleju. Dosypywać stopniowo resztę mąki i ugniatać elastyczne ciasto (powinno się trochę lepić do rąk). Natrzeć ciasto olejem, przykryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę, po czym nieco ugnieść i pozostawić jeszcze na 30 min.

3. Z ciasta uformować niewielkie kulki. Układać je na posmarowanej olejem formie w odległości ok. 1 cm. Znów nakryć ścierką i pozostawić na 20 min. Gdy pampuszki podrosną - posmarować je roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika na 25 min. w temperaturze 200 stopni.

4. Czosnek wycisnąć, wymieszać z koprem i natką pietruszki oraz olejem i solą. Wymieszać.

5. Po wyjęciu z pieca posmarować pampuszki czosnkową zaprawką, po czym przykryć folią i pozostawić 20 min. by przesiąkły aromatem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz