-

-

wtorek, 28 czerwca 2016

Ciasto "wyszywanka"

Ostatnio miałam okazję posmakować tradycyjnego ukraińskiego placka „wyszywanka”- вишиванка. Słowo „wyszywanka” kojarzy się przede wszystkim z haftowaną soroczką, jednak, jak się okazuje, określa ono również przepyszne ciasto :)

„Wyszywanka” pojawia się na ukraińskim stole przy każdej ważniejszej okazji – święta, wesela, urodzin, ale również na spotkaniach przy herbacie. Najbardziej cieszy się popularnością w zachodniej Ukrainie, w szczególności w Karpatach. Składa się z różnych rodzajów ciasta: zazwyczaj dzieli się warstwy na „czarną” i „białą”. Posiada unikalny aromat i różni się smakiem od innych placków.

Nie ukrywam, przygotowanie wymaga trochę trudu – ale warto :)

Składniki:
500 g mąki
250 g masła
5 jajek
1 słoik dżemu z owoców leśnych (np. czarnej porzeczki)
1 spora łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
2 łyżki śmietany
garść orzechów włoskich i rodzynek

1. Masło pokroić na kawałki, wymieszać z przesianą mąką i proszkiem. Dodać pół szklanki cukru oraz żółtka i zagniatać na gładkie ciasto.

2. Ciasto podzielić na 3 części. Do pierwszej dosypać kakao i wymieszać aż do zmiany zabarwienia, a dwie pozostałe pozostawić bez żadnych dodatków. Włożyć do zamrażalnika.

3. Po wyjęciu z zamrażalnika białe ciasto pokroić na plasterki i wyłożyć nimi dno blaszki, pokryte papierem do pieczenia. Ugnieść i wstawić na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

4. Po wyjęciu wyłożyć na ciasto dżem, a następnie starte białe ciasto z zamrażalnika.

5. Ubić sztywną pianę z białek i reszty cukru. Wyłożyć na ciasto, następnie posypać pokrojonymi orzechami i rodzynkami oraz zetrzeć na wierzch ciemne ciasto. Piec ponownie w temperaturze 180 stopni jeszcze 30-40 minut.

6. Po wyjęciu posypać wiórkami czekoladowymi lub cukrem pudrem.



Niedawno dowiedziałam się, że „wyszywanka” ma swoją polską nazwę: „pleśniak”, „skubaniec” lub „placek zamszowy”. Przyznam że oryginalne nazwy, ale cóż – liczy się smak :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz