-

-

sobota, 18 czerwca 2016

Wiosenne sałatki

Teoretycznie trwa jeszcze kalendarzowa wiosna, ale za oknami już pełne lato. Palące słońce i temperatura w granicach 30 stopni – w takich warunkach trudno pomyśleć o ciepłym daniu na obiad. Zamiast tego coraz częściej mamy ochotę na lekkie, warzywne potrawy. Dlatego dzisiaj zaprezentuję kilka ciekawych przepisów na wiosenne, ukraińskie sałatki :)
 

Sałatka z niedzwiedziego czosnku (салат з черемшею)
Czosnek niedźwiedzi pokroić w paski, ogórki w plasterki a ugotowane na twardo jajka w kostkę. Przygotować sos ze śmietany, majonezu, soli i pieprzu – dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

Sałatka ogórkowa (салат з огірком)
Jabłka, ogórki i cebulę pokroić w kostkę, dodać starty chrzan, przyprawić olejem, octem i solą. Wszystko wymieszać. Ugotowane jajka pokroić w ćwiartki i położyć na wierzch. Posypać natką pietruszki.

Sałatka z rzodkiewki (салат з редькою в сметані)
Obrane rzodkiewki zetrzeć na tarce, szczypiorek drobno posiekać. Wymieszać, dodać śmietany, skropić octem i przyprawić do smaku.

Sałatka wiosenna (весняний салат)
Kapustę (świeżą) posiekać na cienkie paseczki, marchew zetrzeć na tarce na grubym oczku. Natkę posiekać. Rzodkiewki pokroić na drobno. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać trochę oleju, posypać ziarnami słonecznika i doprawić do smaku solą i pieprzem.


Sałatki w Ukrainie są nieodłączym dodatkiem do dania. Do mięsa i ziemniaków, podobnie jak w Polsce, obowiązuje surówka. Ukraińskie sałaty zaskakują oryginalnością – możemy natrafić na takie połączenia jak żółty ser i czosnek czy śliwka i buraczki. Ale o tym w następnym poście ;) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz