-

-

sobota, 9 lipca 2016

Szaszłyki

Szaszłyki (шашлики) w kuchni ukraińskiej to kolejny przykład tatarsko-kaukaskich wpływów. Ponoć jest to jedna z najdawniejszych potraw świata. Choć Tatarzy robili szaszłyki z mięsa baraniego, Ukraińcy wolą używać do tego popularnej wieprzowiny - zresztą każdy może kierować się własnym gustem przy wyborze mięsa. Takie szaszłyki idealnie nadają się na grila albo ognisko, świetnie smakują na świeżym powietrzu. 

W tym przepisie proponuję najpopularniejszą wersje: szaszłyki z mięsa wieprzowego w marynacie majonezowej. Ale marynaty mogą być rozmaite: z kefiru, z wina, z piwa, z pomidorami, z cytrusami a nawet...z herbaty.

Składniki:
2 kg mięsa wieprzowego
4 cebule
2 papryki
2 łyżki gorczycy
3 łyżki majonezu

1. Mięso pokroić w grubą kostkę, polać majonezem, przyprawić, dodać pokrojoną cebulę i pozostawić w chłodnym miejscu na ok.5 godzin.

2. Paprykę obrać i pokroić w grubsze plastry. Nabijać na patyczki na zmianę z kawałkami mięsa.

3. Umieścić na średnio rozgrzanym ruszcie i piec do zarumienienia. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz