-

-

piątek, 15 lipca 2016

Słonecznik symbolem Ukrainy (i chałwa słonecznikowa)

Słonecznik jest jednym z najpopularniejszych symboli Ukrainy. I nie bez powodu, gdyż on w Ukrainie nie tylko główną olejną kulturą, ale też elementem folkloru, a jego ziarna składnikiem wielu oryginalnych, smacznych przekąsek.

Prażone pestki słonecznika są przez smakoszy spożywane nałogowo - w domu, na ulicy i w środkach komunikacji – chodniki i przystanki bywają usiane czarnymi łuskami po nasionach :)
Natomiast olej z pestek jest wszechobecny w ukraińskiej kuchni. Nierafinowany olej słonecznikowy (соняшникова олія), oprócz tego że posiada właściwości zdrowotne, potrafi nadać smaku każdej potrawie. Dlatego używany jest niemal tak często, jak sało. 



W ukraińskiej kulturze słonecznik jest utożsamiany ze słońcem, pracą i dostatkiem, siłą i dobrobytem. Dawniej w każdym ogródku można było spotkać te kwiaty, pięknie wpisujące się w sielski krajobraz, a na wsi utarło się określenie: „Стоїть гарний, як соняшник у цвіту „ („Piękny jak słonecznik w rozkwicie”). Słonecznika nie zabrakło również w ukraińskich ludowych bajkach, balladach i literaturze.
Warto przy tym przypomnieć, że stał się on logotypem Ukrainy podczas Euro2012 ;) 



 A teraz domowy przepis na bardzo popularną w Ukrainie chałwę słonecznikową (соняшникова халва)

Składniki:
2 szkl. ziaren słonecznika
4-5 łyżek płynnego miodu
garść orzechów arachidowych
garść rodzynek

1. Słonecznik podprażyć na patelni zmiksować w blenderze na drobny piasek. Dodać miód i zblendować jeszcze raz.

2. Do masy dodać orzechy i rodzynki. Wyłożyć na kawałek papieru do pieczenia i uformować prostokątny blok, mocno dociskając.

3. Wstawić do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie chałwę można pokroić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz