-

-

czwartek, 10 marca 2016

Warenyky z kaszą i serem

Dzisiejszy przepis po raz kolejny dotyczy pierogów, prostych acz niezwykle smacznych warenyków z kaszą gryczaną i twarogiem (вареники з гречкою і сиром)


Українські вареники -
То краса і сила!
Ой, гарних я вареників,
Куме, наварила!
Вареники зі шкварками,
Та ще й у сметані -
Додають нам сил в роботі
Й навіть у коханні! 
 
Ukrajinski varenyky - 
To krasa i syła!
Oj,harnych ja varenykiy
Kume, navaryła!
Varenyky zi szkvarkamy
Ta szcze j u smetani -
Dodajut' nam sył v roboti
I navit u kochanni! 



Składniki:
400 g mąki
200 ml wody
2 jajka
sól i cukier
200 g ugotowanej kaszy gryczanej
200 g twarogu
pęczek szczypiorku
koperek

1. Ser rozkruszyć i wymieszać z kaszą, dodać sól i pieprz oraz posiekany szczypiorek. 

2. Usypać kopiec z mąki, zrobić wgłębienie, wbić 2 jajka, dodać sól, olej i 1 szklankę gorącej wody. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, by dojrzało w temperaturze pokojowej. 

3. Odcinać ciasto po kawałku i rozwałkowywać niezbyt cienki placek. Powycinać krążki szklanką, lepić pierogi i nadziewać przygotowanym farszem.

4. Pierogi wrzucić do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą. Zamieszać, gotować przez chwilę. Odcedzić, posypać koperkiem. Podawać ze smażoną cebulką i śmietaną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz