-

-

sobota, 26 marca 2016

Na wielkanocnym stole - serowa pascha

Pascha wielkanocna (сирна паска) to tradycyjny deser ukraiński, przygotowywany specjalnie na to święto. Twaróg, śmietana i jajka kojarzone są z wiosennym odradzaniem się przyrody, zaś bakalie symbolizują dobrobyt, potrawa ma więc również charakter symboliczny.

Pascha może mieć różne kształty, co oczywiście zależy od sitka w który zostanie przełożona. Najczęściej spotykamy się z paschą okrągłą, niską, nieco przyklepaną od góry, lub w kształcie strzelistej piramidki. "Piramidki" często są dekorowane rozmaitymi wielkanocnymi symbolami, np. inicjałami ХВ (Chrystos Voskres)

Uwaga! Nie mylić paschy serowej z paską  - wielkanocnym ukraińskim chlebem.

Składniki:
1 kg twarogu półtłustego
200 ml śmietanki kremówki
250 g cukru
5 żółtek
175 g masła
1 laska wanilii
dowolne bakalie

1. Ser dokładnie zmielić lub rozdrobnić widelcem, żółtka wraz z cukrem podgrzewać w garnku.

2. Gdy cukier się rozpuści, dodać śmietankę i nadal lekko podgrzewać (nie zagotować!). Dodać zmielony ser oraz masło i środek z laski wanilii.

3. Pod koniec wsypać bakalie i całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do sitka wyłożonego tetrową pieluchą, pod nim ustawić głęboki talerz. Pieluchą owinąć paschę i docisnąć czymś ciężkim. Wstawić do lodówki na noc.

4. Po wyjęciu odlać serwatkę, a paschę przełożyć na talerz. Udekorować dowolnie bakaliami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz