-

-

środa, 23 marca 2016

Na wielkanocnym stole - jajka faszerowane grzybami

Яйця фаршировані грибами - jaja faszerowane grzybami, to propozycja na wielkanocną (i nie tylko) przystawkę. Robi się je niemal błyskawicznie. Tego typu dania są bliskie naszym tradycjom kulinarnym, lecz podzielają je również nasi wschodni sąsiedzi, którzy ze zwykłych jajek potrafią tworzyć prawdziwe dzieła sztuki. Ukraińskim wielkanocnym daniom poświęce już jednak osobny post. 

Składniki:
10 szt. jajek
10 dag dowolnych świeżych grzybów 
1 łyżka śmietany
majonez
natka pietruszki, sól i pieprz

1. Jajka ugotować na pół-twardo. Pokroić na pół i wyjąć żółtka, które następnie ubić ze śmietaną.

2. Grzyby ugotować i drobno posiekać, dodać do żółtek. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

3. Gotowym farszem nadziewać jajka. Na każdą połówkę nałożyć nieco majonezu i posypać natką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz