Zbliżają się święta, a przed nami czas przygotowań - również w
kuchni. Nie tylko na ukraińskich, ale również na polskich świątecznych
stołach goszczą pierogi w najrozmaitszych wersjach. Pierogi są też
nieodłącznym elementem kuchni karpackiej. Łemkowie nie wyobrażali sobie
bez nich Wigilii - pierogi ze śliwkami, pierogi z borowikami, pierogi z
kapustą, pierogi w barszczu lub omaszczone olejem lnianym. Dzisiaj
podaje przykład najbardziej klasycznych pierogów łemkowskich -
лемківськi вареники - pysznych zarówno na codzień jak i od święta.
Składniki:
50 dag mąki owsianej
1 jajko
2 dag soli
0,3 l wody
50 dag zemniaków
25 dag kapusty kiszonej
20 dag sera białego
10 dag cebuli
3 ząbki czosnku
5 dag oleju lnianego
16 dag śmietany
1. Ziemniaki obrać i
włożyć do garnka, posolić i ugotować. Kapustę kiszoną
ugotować, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na
oleju.
2. Ziemniaki utłuc,
dodać kapustę, biały ser, cebulę i zmiażdżony czosnek.
Dokładnie wymieszać.
3. Zarobić ciasto
pierogowe, rozwałkować, wyciąć krążki i ulepić pierogi z
przygotowanym farszem. Gotować w osolonej wodzie.
4. Podawać gorące,
polane śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz