-

-

niedziela, 11 grudnia 2016

Smaki Karpat Wschodnich - pierogi łemkowskie

Zbliżają się święta, a przed nami czas przygotowań - również w kuchni. Nie tylko na ukraińskich, ale również na polskich świątecznych stołach goszczą pierogi w najrozmaitszych wersjach. Pierogi są też nieodłącznym elementem kuchni karpackiej. Łemkowie nie wyobrażali sobie bez nich Wigilii  - pierogi ze śliwkami, pierogi z borowikami, pierogi z kapustą, pierogi w barszczu lub omaszczone olejem lnianym.  Dzisiaj podaje przykład najbardziej klasycznych pierogów łemkowskich - лемківськi вареники - pysznych zarówno na codzień jak i od święta.


Składniki:
50 dag mąki owsianej
1 jajko
2 dag soli
0,3 l wody
50 dag zemniaków
25 dag kapusty kiszonej
20 dag sera białego
10 dag cebuli
3 ząbki czosnku
5 dag oleju lnianego
16 dag śmietany

1. Ziemniaki obrać i włożyć do garnka, posolić i ugotować. Kapustę kiszoną ugotować, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju.

2. Ziemniaki utłuc, dodać kapustę, biały ser, cebulę i zmiażdżony czosnek. Dokładnie wymieszać.

3. Zarobić ciasto pierogowe, rozwałkować, wyciąć krążki i ulepić pierogi z przygotowanym farszem. Gotować w osolonej wodzie.

4. Podawać gorące, polane śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz