-

-

poniedziałek, 7 listopada 2016

Smaki Karpat Wschodnich - kysełycja

Киселиця - kysełycja jest potrawą wspólną zarówno Łemków jak i Bojków. Jest to chyba najbardziej charakterystyczna zupa regionu Karpat. Może być przygotowywana w postaci tradycyjnego żuru na zakwasie, lub w postaci tak zwanej „kwasówki” - z grzybami, na wywarze.

Posiłki Łemków i Bojków charakteryzują się tym, że składały się z „tego co pod ręką”. Najczęściej było to zboże, a przede wszystkim owies, kasze, ziemniaki, mleko (owcze i kozie, lub też krowie), dary lasu – grzyby, orzechy, jagody, rozmaite zioła. Kury trzymane były głównie dla jaj, a bydło dla mleka – mięso jadano nadzwyczaj rzadko, a jeżeli już to starano się aby nic się nie zmarnowało. Stąd właśnie zupy na wywarze z kości, takie jak kwasówka.

Składniki:
0,5 l wywaru z kości wołowych
0,5 l kwasu z kiszonej kapusty
kilka garści suszonych grzybów
0,5 szkl. kwaśnej śmietany
kika łyżek mąki

1. Wymieszać wywar z kości wraz z kwasem z kapusty. Dodać suszonych grzybów i zagotować.

2. Doprawić do smaku i wlać śmietanę wymieszaną z mąką, po czym ponownie zagotować.

3.  Podawać z ziemniakami lub kaszą, do smaku można dodać kiełbasy albo słoniny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz