Киселиця -
kysełycja jest potrawą wspólną zarówno Łemków jak i Bojków.
Jest to chyba najbardziej charakterystyczna zupa regionu Karpat. Może
być przygotowywana w postaci tradycyjnego żuru na zakwasie, lub w
postaci tak zwanej „kwasówki” - z grzybami, na wywarze.
Posiłki Łemków i Bojków
charakteryzują się tym, że składały się z „tego co pod ręką”.
Najczęściej było to zboże, a przede wszystkim owies, kasze,
ziemniaki, mleko (owcze i kozie, lub też krowie), dary lasu –
grzyby, orzechy, jagody, rozmaite zioła. Kury trzymane były głównie
dla jaj, a bydło dla mleka – mięso jadano nadzwyczaj rzadko, a
jeżeli już to starano się aby nic się nie zmarnowało. Stąd
właśnie zupy na wywarze z kości, takie jak kwasówka.
Składniki:
0,5 l wywaru z kości
wołowych
0,5 l kwasu z
kiszonej kapusty
kilka garści
suszonych grzybów
0,5 szkl. kwaśnej
śmietany
kika łyżek mąki
2. Doprawić do smaku i wlać śmietanę wymieszaną z mąką, po czym ponownie zagotować.
3. Podawać z ziemniakami lub kaszą, do smaku można dodać kiełbasy albo słoniny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz