-

-

sobota, 12 grudnia 2015

Na świątecznym stole - śledź pod szubą

Będąc w okresie świątecznym, zastanawiamy się coraz częściej jakie dania mogłyby urozmaicić nasz wigilijny stół. Zaprezentuje więc kilka pomysłów na ciekawe, acz jak najbardziej swojskie i tradycyjne potrawy kuchni ukraińskiej.

Pierwszą taką potrawą, bardzo u nas kojarzoną ze świętami, jest śledź pod szubą

(Оселедець під шубою). Sałatka ze śledziem i takimi "świątecznymi" składnikami jak burak, jabłko, majonez, jajko. Ukraińskie gospodynie wykazują się olbrzymią wyobraźnią w robieniu tej sałatki, układając składniki na setki sposobów - najczęściej w kształcie "torciku". Czasami jednak możemy spotkać śledzia pod szubą w kształcie...śledzia, lub mikołaja, choinki, kolorowej piłki czy roladki.


Wykwintnie wyglądające danie, które tak naprawde jest banalnie proste. Szczególnie polecam miłośnikom śledzi, których zapewne nie brakuje. Taka sałatka na świątecznym stole będzie nie tylko pyszną przekąską, ale i ozdobą.



Składniki:


50 dag płatów śledziowych w oleju
1-2 cebule lub por
2 duże buraczki
2 duże marchewki
2 ziemniaki
1 duże jabłko
3 jajka
1,5 - 2 łyżki majonezu
 pietruszka i koperek, sól i pieprz do smaku


1. Buraki, ziemniaki i marchewki ugotować w skórce, jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu zetrzeć wszystko na tarce o grubych oczkach, razem z obranym uprzednio jabłkiem.

2. Filety śledziowe osączyć i pokroić w paski. Cebulę lub pora pokroić w jak najmniejszą kostkę.

3. Przygotować sos: majonez wymieszać z koperkiem, pietruszką, solą i pieprzem.

4. Wybraną foremkę wyłożyć kolejno: marchewką, cebulą, burakami, jabłkiem, ziemniakami, jajkiem i pokrojonym śledziem. Każdą warstwę polewać sosem.

5. Najlepiej pozwolić składnikom połączyć się w lodówce, zostawiają sałatę na całą noc. Na następny dzień wyłożyć na talerz. Posypać wierzch resztą koperku.



Wspomnę, że śledź pod szubą najlepiej smakuje ze świeżym chlebem. Smacznego : )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz