-

-

wtorek, 22 grudnia 2015

Na świątecznym stole - kutia

Dobrze znana nam z wigilijnych przepisów kutia (кутя ) jest tradycyjnym daniem kuchni ukraińskiej. Sama nazwa "kutia" pochodzi z greki - kókkos – pestka, ziarno, chociaż istnieją teorie że tak naprawde wywodzi się ona od słowiańskiego kut - kąt. Na Ukrainie jada się ją również w okresie Nowego Roku, jest daniem typowo świątecznym.
Najczęściej występuje w wersji słodkiej z bakaliami, chociaż np. na Białorusi i północnej Ukrainie rozpowszchniona jest wersja na słono, często z kaszy jęczmiennej lub ryżu.

Kutia jest takim typowym wschodnim akcentem wśród naszych świątecznych potraw.
W smaku jest naprawde wyśmienita, a przy tym zadowoli każdego miłośnika zdrowej, i jednocześnie swojskiej kuchni. Zapraszam do przygotowania tego wigilijnego smakołyku : )


Składniki:
1 szkl. maku
1 szkl. pszenicy
1 szkl. mleka
pół szklanki miodu
10 dag orzechów laskowych
10 dag orzechów włoskich
garść rodzynek
łyżka kandyzowanych skórek pomarańczy

1. Pszenicę namoczyć na noc, gotować trzykrotnie zmieniając wodę, aż będzie miekka. Odsączyć na sitku.

2. Mak opłukać, zalać wrzącym mlekiem i gotować chwilę na małym ogniu. W razie potrzeby zmielić. Połączyć z pszenicą.

3. Orzechy włoskie i laskowe posiekać, połączyć z resztą składników, dodać rodzynki i kandyzowane skórki pomarańczy. Zalać miodem i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Najlepiej jeść na drugi dzień.



Jak widać przygotowanie jest bardzo proste, problem polega na odpowiednim przygotowaniu pszenicy. W handlu istnieje już gotowa pszenica do kutii, którą wystarczy wymieszać z resztą składników i gotowe. Takie rozwiązanie dla zabieganych : )


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz