-

-

środa, 2 września 2015

Dorsz po lwowsku

Dorsza po lwowsku - czyli pulpeciki/kotleciki rybne z oryginalnym sosem - robie bardzo często, i zawsze wychodzą tak samo smacznie. Przepis ten pochodzi z kuchni zachodnioukraińskiej, a znany jest również w Polsce, zwłaszcza w rejonach wschodnich. Ja pochodzę z Podkarpacia, więc niemożliwym było, abym nie poznała tego niesamowitego smaku : )

Pulpeciki z dorsza są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają wyszukanych składników, można je jeść na obiad jako drugie danie. Na Ukrainie zwykle podawane są jako danie samo w sobie, z pieczywem i kiszonym ogórkiem.

Składniki:
1 kg filetów z dorsza
1 mała bułka + mleko do namoczenia
1 cebula
30 dag włoszczyzny na bulion
Przyprawy: tymianek, sól i pieprz, ziele angielskie

1/2 małego słoiczka majonezu
10 dag wędzonych śliwek
1 szkl. wytrawnego białego wina

1. Bułkę namoczyć w mleku. Przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z dorszem. Dodać cebulę i powtórzyć czynność. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem, z gotowej masy rybnej uformować kuleczki.

2. Z włoszczyzny ugotować wywar, doprowadzić do wrzenia. Ostrożnie wrzucać rybne kuleczki. Gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut.

3. Przygotować sos: śliwki namoczyć w winie, ugotować, przetrzeć przez sitko, dodać majonezu. Polać sosem ustudzone pulpety. Podawać z chlebem i kiszonym ogórkiem.


















Celem uzupełnienia: w podobny sposób przygotować można również morszczuka, karmazyna lub dorade. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz