-

-

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Czebureki tatarskie

Skoro już tak zaczeliśmy, to zostajemy przy tatarskich klimatach : ) tym razem przedstawiam wam przepis na czebureki (czebureky), tatarskie olbrzymie pierogi, smażone na głębokim tłuszczu. Na Ukrainie znane są doskonale, i uznawane za rodzimą potrawę. Są czymś w rodzaju ukraińskiego fast foodu, najczęściej faszeruje się je mięsem mielonym, Tatarzy w tradycyjnym przepisie używali do tego jagnięciny lub wołowiny, ale my spokojnie możemy faszerować również wieprzowiną. W wersji wegetariańskiej robi się je z twarogiem, serem wędzonym lub grzybami.

Pamiętajmy że ciasto na czebureki powinno być cienkie, tak aby przy smażeniu pojawiły się na nim "bąbelki" ; ) mięso do farszu możemy też mieszać - np. wieprzowina z baraniną pół na pół. Ja proponuje przepis z wołowiną.


Składniki:
4 szklanki mąki
320 ml wody
2 łyżki wódki
1 jajo
1 (duża) łyżka masła
szczypta soli

500 g mielonej wołowiny
2 cebule
pół szklanki kefiru
olej słonecznikowy do smażenia
przyprawy:  kolendra, kminek, pieprz


1. Wodę posolić, dodać łyżkę masła i zagotować, po czym wsypać jedną szklankę mąki, dokładnie mieszając aby nie było grudek.  

2. Ostudzić, dodać wódki, jajko oraz pozostałą mąke, wyrobić elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.

3. W międzyczasie przygotować farsz: posiekać cebulę, dodać do mięsa mielonego, wlać pół szklanki kefiru i przyprawić. Wszystko porządnie wymieszać.

4. Z ciasta uformować wałek, odkroić kawałki wielkości piłeczki tenisowej, rozwałkować na kółka o grubości 1-2 mm. Na każde z nich wyłożyć nadzienie, dokładnie zlepić brzegi. Smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju z obu stron, aż czebureki nabiorą złocistego koloru.


Polecam podawać z sosem pieczarkowym - smakują obłędnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz