Dokładnie w tym dniu, 6 stycznia, w Ukrainie obchodzi się Wigilie.
Nie wyobrażam sobie innego dania, jakie mogłabym dziś zaprezentować, jak
barszcz ukraiński (борщ) : ) ze względu na postny charakter dania, będzie to
jego wegetariańska wersja, choć zapewniam, że równie smaczna jak ta
tradycyjna.
W Ukrainie nieznanym daniem jest kwas
buraczany z uszkami, który my zwykliśmy nazywać czerwonym barszczem. I
myśle że podobnie wielu z nas zdziwiłby pomysł jedzenia gęstej zupy z
fasolą i warzywami na Wigilie. Jak widać, można mieć różne wyobrażenie o
barszczu : ) lecz najważniejsze jest to, że nie wyobrażamy sobie bez
niego świątecznej kolacji. Spróbujmy więc przepisu na prawdziwy
ukraiński barszcz, może tak przypadnie nam do gustu, że na następne
święta zaskoczymy nim naszych gości?
Składniki:
1 szkl. drobnej fasoli
2 średnie buraki
5 ziemniaków
2 duże łyżki przecieru pomidorowego
przyprawy: pęczek koperku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
porcja włoszczyzny z kapustą
olej lniany
1. Fasolę namoczyć na noc. Następne ugotować.
2.
Na tarce o grubych oczkach zetrzeć: marchew, seler, pietruszkę i
buraki. Smażyć na oleju, następnie zalać wodą i gotować do miękkości.
Dodać drobno poszatkowaną cebulę, pora i białą kapustę, gotować jeszcze
kilka minut.
3. Ziemniaki osobno pokroić w kostkę i ugotować.
4.
Do warzyw dodać fasolę wraz z wodą w której się gotowała, przecier
pomidorowy i przyprawy. Gotować całość jeszcze przez chwilę. Ziemniaki
dodać dopiero pod koniec. Posypać koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz