Na pierwszy rzut oka znajdujemy wiele podobieństw między polskim a
ukraińskim śniadaniem. No bo: jest jajko na słonince, jest szynka, czy
nawet parówki, jest pomidor/ogórek. Ale...
1. W Ukrainie nie ma zwyczaju serwowania kanapek jako śniadania. Jeśli więc jest яєчня (jajecznica), to świeży chlebek, ewentualnie, podawany jest obok.
2.
Ukraińskie śniadania na ogół są ciepłe, potrawy podaje się zaraz po ich
przygotowaniu. W niektórych rejonach rozpowszechniony jest zwyczaj
jadania kaszy, np. przy granicy z Rumunią, gdzie taka kukurydziana
"mamałyga"(мамалига) jest bardzo popularnym śniadaniem. Za to w kiedyś Karpatach na śniadanie obowiązkowo było "мастило" (mastyło) - pszenica rozprowadzona po mleku, okraszona skwarkami :)
3. Nikt nie powiedział, że w Ukrainie śniadanie musi być wyłącznie na słono. Wyśmienite naleśniki (
млинці) czy twarogowe placuszki - сирники, serwowane ze śmietaną i marmoladą, również są świetnym pomysłem na rozpoczęcie dnia.
4.
Napojem do śniadania najczęściej jest herbata, rzadziej kawa z mlekiem.
Jednak lubiane są również takie napoje jak słodkie kwaszone mleko czy
kwas chlebowy. Ten ostatni doskonale pasuje do jajka na sale, z kromką
domowego chleba.
Dzisiaj
zaprezentuje kilka ciekawych potraw "śniadaniowych", które możemy
wypróbować zamiast klasycznych kanapek z masłem i szynką. Zapewniam że
po wypróbowaniu często będziemy do nich wracać :)
Jajko na sale
Na rozgrzanej patelni podsmażyć plastry słoniny wraz z pokrojoną w półplasterki cebulą. Rozbić jajka, posolić, roztrzepać. Wlać na słoninę i cebulę i smażyć jeszcze około 3 min. Wyłożyć na talerz, posypać szczypiorkiem.
Syrniki
Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać żółtka i cukier (5 łyżek cukru na 500 g twarogu), dobrze wymieszać. Dosypać 100 g mąki. Masa powinna być zwarta. Uformować okrągłe placuszki, smażyć na maśle, najlepiej długo i na małym ogniu. Podawać posypane cukrem i ze śmietaną / dżemem.
Naleśniki
Do szklanki mleka wbić 2 jajka, dodać 200 g mąki gryczanej, pół szklanki wody i olej słonecznikowy. Wyrobić ciasto na naleśniki, smażyć z każdej strony na maśle. Podawać z marmoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz