Karasie w śmietanie - карась в сметані - to tradycyjne wschodnie danie rybne. Zaskakuje prostotą i smakiem.
Ryby, głównie słodkowodne, są również obecne w kuchni ukraińskiej i choć
jadane rzadziej, niż mięsa, to jednak potrawy z nich są równie
smakowite. Dania z ryb można spotkać przede wszystkim na terenach
wzdłuż Dniepru oraz wybrzeżach mórz Azowskiego i Czarnego (ryby morskie,
krewetki).
Składniki:
1 kg karasi
200 g mąki
250 ml śmietany
masło
sól i pieprz
posiekany koperek
starty żółty ser
1. Oczyszczone karasie opłukać, odciąć ogony i głowy, posolić i obtoczyć w mące. Podsmażyć na gorącym tłuszczu, kilka minut z obu stron.
2. Włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać śmietaną, doprawić, posypać startym żółtym serem i zapiec.
3. Wyłożone na półmisek karasie posypać koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz