Dzisiejszy przepis po raz kolejny dotyczy pierogów, prostych acz niezwykle smacznych warenyków z kaszą gryczaną i twarogiem (вареники з гречкою і сиром)
Українські вареники - То краса і сила! Ой, гарних я вареників, Куме, наварила! Вареники зі шкварками, Та ще й у сметані - Додають нам сил в роботі Й навіть у коханні!
Ukrajinski varenyky -
To krasa i syła!
Oj,harnych ja varenykiy
Kume, navaryła!
Varenyky zi szkvarkamy
Ta szcze j u smetani -
Dodajut' nam sył v roboti
I navit u kochanni!
Składniki:
400 g mąki
400 g mąki
200 ml wody
2 jajka
sól i cukier
200 g ugotowanej kaszy gryczanej
200 g twarogu
pęczek szczypiorku
koperek
koperek
1. Ser rozkruszyć i wymieszać z kaszą, dodać sól i pieprz oraz posiekany szczypiorek.
2. Usypać kopiec z mąki, zrobić wgłębienie, wbić 2 jajka, dodać sól, olej i 1
szklankę gorącej wody. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół
godziny, by dojrzało w temperaturze pokojowej.
3. Odcinać ciasto po kawałku
i rozwałkowywać niezbyt cienki placek. Powycinać krążki szklanką, lepić pierogi i nadziewać przygotowanym farszem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz