Będąc w okresie świątecznym, zastanawiamy się coraz częściej jakie
dania mogłyby urozmaicić nasz wigilijny stół. Zaprezentuje więc kilka
pomysłów na ciekawe, acz jak najbardziej swojskie i tradycyjne potrawy
kuchni ukraińskiej.
Pierwszą taką potrawą, bardzo u nas kojarzoną ze świętami, jest śledź pod szubą
(Оселедець
під шубою). Sałatka ze śledziem i takimi "świątecznymi" składnikami jak
burak, jabłko, majonez, jajko. Ukraińskie gospodynie wykazują się
olbrzymią wyobraźnią w robieniu tej sałatki, układając składniki na
setki sposobów - najczęściej w kształcie "torciku". Czasami jednak
możemy spotkać śledzia pod szubą w kształcie...śledzia, lub mikołaja,
choinki, kolorowej piłki czy roladki.
Wykwintnie wyglądające
danie, które tak naprawde jest banalnie proste. Szczególnie polecam
miłośnikom śledzi, których zapewne nie brakuje. Taka sałatka na
świątecznym stole będzie nie tylko pyszną przekąską, ale i ozdobą.
Składniki:
50 dag płatów śledziowych w oleju
1-2 cebule lub por
2 duże buraczki
2 duże marchewki
2 ziemniaki
1 duże jabłko
3 jajka
1,5 - 2 łyżki majonezu
pietruszka i koperek, sól i pieprz do smaku
1.
Buraki, ziemniaki i marchewki ugotować w skórce, jajka ugotować na
twardo. Po ugotowaniu zetrzeć wszystko na tarce o grubych oczkach, razem
z obranym uprzednio jabłkiem.
2. Filety śledziowe osączyć i pokroić w paski. Cebulę lub pora pokroić w jak najmniejszą kostkę.
3. Przygotować sos: majonez wymieszać z koperkiem, pietruszką, solą i pieprzem.
4.
Wybraną foremkę wyłożyć kolejno: marchewką, cebulą, burakami, jabłkiem,
ziemniakami, jajkiem i pokrojonym śledziem. Każdą warstwę polewać
sosem.
5. Najlepiej pozwolić składnikom połączyć się w
lodówce, zostawiają sałatę na całą noc. Na następny dzień wyłożyć na
talerz. Posypać wierzch resztą koperku.
Wspomnę, że śledź pod szubą najlepiej smakuje ze świeżym chlebem. Smacznego : )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz