-

-

sobota, 26 grudnia 2015

Na świątecznym stole - prosfora

Okres świąteczny na tym blogu trwa aż do 7 stycznia, bo właśnie wtedy na Ukrainie obchodzi się Boże Narodzenie : ) tak przy okazji, troche ukraińskich słówek związanych ze Świętami:

Різдво - Boże Narodzenie
Святий Вечір - Wigilia
Святий Миколай - św. Mikołaj
Різдвяна ялинка - choinka
подарунки - prezenty
колядки - kolędy
перша зірка - pierwsza gwiazdka

Osoby wyznania prawosławnego i greckokatolickiego przy wigilijnym stole nie dzielą się opłatkiem, ale specjalnym chlebkiem zwanym просфора  - prosfora, czyli przaśny chleb. Co ciekawe, jest on również używany w cerkwi do sprawowania Eucharystii. Jest to więc typowy odpowiednik naszego opłatka.

Dzisiaj zamieszczam przepis na taki właśnie chlebek. Jak tradycja to tradycja : ) 

Składniki:
na rozczyn: 
4 kg mąki pszennej
drożdze (ok. kostki)
60 g soli
210 dag zimnej wody
na ciasto:
6 kg mąki pszennej
30 g soli
190 dag wody

1. Przygotować rozczyn: wymieszać mąkę z solą i wodą, dodać drożdzy. Pozostawić na 7 godzin. Po tym czasie pokroić na mniejsze części, w celu łatwiejszego zmieszania z ciastem.

2. Zagnieść mąkę, sól i wodę wraz z rozczynem. Sprawdzić, czy ciasto nie wymaga więcej mąki lub wody. Na koniec przykryć je ścierkami i odstawić na pół godziny.

3. Oddzielić kawałki ciasta i każdy dokładnie rozwałkować. Naczyniem powykrawać spody posfór i  ułożyć je na blaszce wysmarowanej woskiem.

4.  Powykrawać góry posfór. Na nich zazwyczaj wyciska się specjalne pieczątki. Połączyć je ze spodami, przykryć ścierkami by nie zaschły i pozostawić na 1,5 h w cieple, aby urosły. 

5. Spryskać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec aż się zarumienią. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz