Okres świąteczny na tym blogu trwa aż do 7 stycznia, bo właśnie wtedy
na Ukrainie obchodzi się Boże Narodzenie : ) tak przy okazji, troche
ukraińskich słówek związanych ze Świętami:
Різдво - Boże Narodzenie
Святий Вечір - Wigilia
Святий Миколай - św. Mikołaj
Різдвяна ялинка - choinka
подарунки - prezenty
колядки - kolędy
перша зірка - pierwsza gwiazdka
Osoby
wyznania prawosławnego i greckokatolickiego przy wigilijnym stole nie
dzielą się opłatkiem, ale specjalnym chlebkiem zwanym просфора - prosfora,
czyli przaśny chleb. Co ciekawe, jest on również używany w cerkwi do
sprawowania Eucharystii. Jest to więc typowy odpowiednik naszego
opłatka.
Dzisiaj zamieszczam przepis na taki właśnie chlebek. Jak tradycja to tradycja : )
Składniki:
na rozczyn:
4 kg mąki pszennej
drożdze (ok. kostki)
60 g soli
210 dag zimnej wody
na ciasto:
6 kg mąki pszennej
30 g soli
190 dag wody
1.
Przygotować rozczyn: wymieszać mąkę z solą i wodą, dodać drożdzy.
Pozostawić na 7 godzin. Po tym czasie pokroić na mniejsze części, w celu
łatwiejszego zmieszania z ciastem.
2.
Zagnieść mąkę, sól i wodę wraz z rozczynem. Sprawdzić, czy ciasto nie
wymaga więcej mąki lub wody. Na koniec przykryć je ścierkami i odstawić
na pół godziny.
3. Oddzielić kawałki ciasta i każdy dokładnie rozwałkować. Naczyniem powykrawać spody posfór i ułożyć je na blaszce wysmarowanej woskiem.
4.
Powykrawać góry posfór. Na nich zazwyczaj wyciska się specjalne
pieczątki. Połączyć je ze spodami, przykryć ścierkami by nie zaschły i
pozostawić na 1,5 h w cieple, aby urosły.
5. Spryskać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec aż się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz