Warenyky ( вареники ) to nic innego jak nasze pierogi : )
nazwa "warenky" pochodzi od "warzenia", "gotowania". Podobnie jak u
nas, sposobów na ich przygotowanie jest na pęczki. Można się było
spodziewać, że zaczne od przepisu na pierogi z ziemniakami i grzybami
bądź kapustą - ale zdecydowałam się na równie popularne вареники з вишнею
- warenyky z wiśniami. Ta wersja jest dobrze znana na Ukrainie, pierogi
na słodko polane masełkiem, miodem albo śmietanką - prawdziwe niebo w
gębie. Również na wigilijnym stole będą mile widziane : )
Składniki:
1 kg drylowanych wiśni
1-2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1/3 szkl.cukru
1 jajko
3 szkl. mąki razowej
1 szkl. mleka
1. Wydrylowane wiśnie przełożyć na sitko, położyć nad garnkiem, posypać cukrem i odstawić. Wiśnie powinny puszczać sok.
2. Mąkę przesiać, usypać kopczyk, zróbić dołek. Do dołka wbić jajko, dolać wody i wyrobić elastyczne ciasto.
3. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki szklanką. Rozpocząć faszerowanie: nakładać łyżeczkę wiśni zmieszanych z cukrem na każdy krążek, ściśle zakleić.
4. Pierogi wrzucać na posolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju. Gotować ok. 5 minut.
5. Wyciągnąć pierogi z wody i polać topionym masłem. Przed podaniem polać śmietaną / posypać cukrem pudrem.
Mylą się ci, którzy uważają że warenyky to nasze "ruskie"
pierogi. Warenyky mogą mieć bardzo rozmaite nadzienie, słodkie, kwaśne,
ostre, do wyboru do koloru. Są uznawane za sztandarowe danie kuchni
ukraińskiej, i również za potrawę bardzo swojską i tradycyjną. Jadane na
wsi warenyky zawsze były ogromnej wielkości, i wystarczyło zjeść 2-3
aby się nasycić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz