Sałatka z niedzwiedziego czosnku
(салат з черемшею)
Czosnek niedźwiedzi pokroić w
paski, ogórki w plasterki a ugotowane na twardo jajka
w kostkę. Przygotować sos ze śmietany, majonezu, soli i
pieprzu – dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Sałatka ogórkowa (салат з
огірком)
Jabłka, ogórki i cebulę
pokroić w kostkę, dodać starty chrzan, przyprawić olejem,
octem i solą. Wszystko wymieszać. Ugotowane jajka
pokroić w ćwiartki i położyć na wierzch. Posypać natką
pietruszki.
Sałatka z rzodkiewki (салат з
редькою в сметані)
Obrane rzodkiewki zetrzeć na
tarce, szczypiorek drobno posiekać. Wymieszać, dodać
śmietany, skropić octem i przyprawić do smaku.
Sałatka wiosenna (весняний
салат)
Kapustę (świeżą) posiekać
na cienkie paseczki, marchew zetrzeć na tarce na grubym
oczku. Natkę posiekać. Rzodkiewki pokroić na
drobno. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać trochę oleju,
posypać ziarnami słonecznika i doprawić do smaku solą i
pieprzem.
Sałatki w Ukrainie są nieodłączym
dodatkiem do dania. Do mięsa i ziemniaków, podobnie jak w Polsce,
obowiązuje surówka. Ukraińskie sałaty zaskakują oryginalnością
– możemy natrafić na takie połączenia jak żółty ser i
czosnek czy śliwka i buraczki. Ale o tym w następnym poście ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz