Ostatnio miałam okazję
posmakować tradycyjnego ukraińskiego placka „wyszywanka”- вишиванка. Słowo
„wyszywanka” kojarzy się przede wszystkim z haftowaną soroczką,
jednak, jak się okazuje, określa ono również przepyszne ciasto :)
„Wyszywanka” pojawia
się na ukraińskim stole przy każdej ważniejszej okazji –
święta, wesela, urodzin, ale również na spotkaniach przy
herbacie. Najbardziej cieszy się popularnością w zachodniej
Ukrainie, w szczególności w Karpatach. Składa się z różnych
rodzajów ciasta: zazwyczaj dzieli się warstwy na „czarną” i
„białą”. Posiada unikalny aromat i różni się smakiem od
innych placków.
Nie ukrywam, przygotowanie
wymaga trochę trudu – ale warto :)
Składniki:
500 g mąki
250 g masła
5 jajek
1 słoik dżemu z owoców
leśnych (np. czarnej porzeczki)
1 spora łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 szkl. cukru
2 łyżki śmietany
garść orzechów włoskich
i rodzynek
3. Po wyjęciu z zamrażalnika białe ciasto pokroić na plasterki i wyłożyć nimi dno blaszki, pokryte papierem do pieczenia. Ugnieść i wstawić na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
4. Po wyjęciu wyłożyć na ciasto dżem, a następnie starte białe ciasto z zamrażalnika.
5. Ubić sztywną pianę z białek i reszty cukru. Wyłożyć na ciasto, następnie posypać pokrojonymi orzechami i rodzynkami oraz zetrzeć na wierzch ciemne ciasto. Piec ponownie w temperaturze 180 stopni jeszcze 30-40 minut.
6. Po wyjęciu posypać wiórkami czekoladowymi lub cukrem pudrem.
Niedawno dowiedziałam
się, że „wyszywanka” ma swoją polską nazwę: „pleśniak”,
„skubaniec” lub „placek zamszowy”. Przyznam że oryginalne
nazwy, ale cóż – liczy się smak :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz