Dzisiejszy przepis dotyczy kwasu
chlebowego (хлібний квас) – jednego z „napojów narodowych” Ukrainy.
Wynaleziony został przez Słowian jeszcze w X wieku, i wciąż nie
traci na popularności. Pierwsza
wzmianka o kwasie pochodzi z 989 roku, kiedy to kijowski książę
Włodzimierz nawrócił swoich poddanych na chrześcijaństwo.
Kronikarz zanotował wówczas: „Należy rozdać
narodowi jedzenie, miód i kwas”.
W Ukraine kupić można jego
najróżniejsze rodzaje. Najpopularniejsze marki to Obolon, Taras,
Jaryło, Kvas Monastyrskyj i Rosinka. Na rynku pojawił się również
„Lvivskyj kvas”, prosto ze Lwowa.
Możemy spotkać się z określeniem
„żywy kwas” - oznacza to, że jest on w całości produktem
naturalnym i wytworzony z żytniego i jęczmiennego słodu na drodze
rzeczywistej fermentacji.
Zalety chlebowego kwasu długo by
wyliczać. Jest smaczny, zdrowy, świetnie gasi pragnienie, zwłaszcza
w upalne dni. Piję się go po schłodzeniu, ale bywa również
dodawany do potraw, najczęściej zup i chłodników Tradycyjne
sprzedawany jest na ulicach, lany prosto z wielkiej, żółtej
beczki.
Prawdziwy kwas posiada
charakterystyczny słodko-kwaśny smak, zapach pieczonego chleba oraz
jasno-brązowy kolor.
Składniki:
500 g czerstwego chleba razowego na
zakwasie
5 l + 250 ml wody
40 g świeżych drożdży
skórka z 1 cytryny
150 g cukru
1. Chleb pokroić w grube kawałki,
włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 min w
temperaturze 180°. Wysuszone
i zarumienione kawałki wrzucić do kamionkowej misy, dodać skórkę
z cytryny i zalać 5 litrami wrzącej wody. Przykryć ściereczką,
odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce.
2. Drożdże
rozkruszyć do miski, dodać łyżkę cukru i zalać odrobiną
letniej wody. Odstawić na 10 min.
3. Roztwór
chlebowy, po upływie dnia, przelać przez gazę, odciskając mokry
chleb. Dodać zaczyn drożdżowy oraz szklankę gorącej wody z
cukrem. Intensywnie wymieszać.
4. Kwas przelać
do słoików lub butelek, zakręcić i wstawić do lodówki. Po 3-4
dniach jest gotowy do picia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz