Paska (паскa) jest dla Ukraińców nieodłącznym
symbolem Wielkanocy. Jest święcona w koszyku nie tylko jako pokarm
dla ciała, ale i dla duszy. Ten pyszny słodki chleb robiony był
tylko i wyłącznie na święto paschalne. Dawniej przygotowanie
paski było swoistym rytuałem, i zajmowało całą dobę. Przed
pieczeniem ciasto narywało się wyszywanym ręcznikiem oraz
święconymi gałązkami wierzby i czekało, aż urośnie. Paskę
piekło się zazwyczaj w Wielki Piątek. W uzyskaniu
charakterystycznego kształtu pomagał пасківник
– ceramiczne
naczynie przeznaczone specjalnie do jej pieczenia. Na spód
paskivnyka kładło się dwa skrzyżowane kłosy pszenicy, również
uprzednio poświęconej.
Nie
wszędzie kształt paski jest taki sam – na terenie dawnej Galicji
i Zakarpaciu ma ona kształt okrągłego chleba, odpowiednio
ozdobionego. W pozostałych regionach jest zazwyczaj podłużna, a z
wierzchu polewana lukrem. Co ciekawe, za polski odpowiednik paski nie
uznaje się babkę wielkanocną tylko...mazurek : )
Składniki:
1 kg mąki
0,5 l mleka
9 żółtek
100 g drożdzy
150 g cukru
100 g masła
100 g rodzynek
sok z połówki cytryny
pół łyżeczki soli
2 łyżki cukru waniliowego
białko do posmarowania
1. Drożdze rozprowadzić ciepłym mlekiem
z jedną łyżką (stołową) cukru i trzema łyżkami mąki. Masa
powinna uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe
miejsce i przykryć ściereczką. Rozetrzeć żółtka z pozostałą
częścią cukru oraz cukrem waniliowym.
2. Kiedy drożdże wyrosną dodać do nich
roztarte żółtka oraz pozostałą mąkę. Posolić i zagniatać, aż
ciasto zacznie odchodzić od rąk. Wtedy ponownie odstawić w ciepłe
miejsce, aż ciasto podwoi swą objętość.
3. Roztopić masło i dodać je do
wyrośniętej masy wraz z rodzynkami i sokiem z cytryny. Ponownie
zagnieść i odstawić. Gdy ciasto znów wyrośnie, napełnić nim –
do połowy - wysmarowaną tłuszczem formę.
4. Odczekać, aż ciasto całkowicie
wypełni formę. Wtedy posmarować wierzch białkiem i włożyć do
piekarnika na 160-180 stopni. Paska powinna się piec nieco ponad 30
minut.
Po upieczeniu można dowolnie
udekorować lukrem.
Kolejną ukraińską ciekawostką
wielkanocną jest aртос – artos, z greckiego
„kwaśny chleb”. Podobnie jak w czasie Bożego Narodzenia opłatek
zastępowany jest prosforą, tak podczas Wielkanocy zastępuje go
artos. Robi się go bardzo podobnie jak prosforę, a na jego wierzchu
widnieje obraz związany ze Zmartwychwstaniem i często również
słowa „Chrystos Voskres”. Artos pojawia się w cerkwiach przy
porannej liturgii wielkanocnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz