Szaszłyki (шашлики) w kuchni
ukraińskiej to kolejny przykład tatarsko-kaukaskich wpływów. Ponoć jest to jedna z najdawniejszych potraw świata. Choć Tatarzy robili szaszłyki z mięsa baraniego, Ukraińcy wolą używać do tego popularnej wieprzowiny - zresztą każdy może kierować się własnym gustem przy wyborze mięsa. Takie szaszłyki idealnie nadają się na grila albo ognisko, świetnie smakują na świeżym powietrzu.
W tym przepisie proponuję najpopularniejszą wersje: szaszłyki z mięsa wieprzowego w marynacie majonezowej. Ale marynaty mogą być rozmaite: z kefiru, z wina, z piwa, z pomidorami, z cytrusami a nawet...z herbaty.
Składniki:
2 kg mięsa wieprzowego
4 cebule
2 papryki
2 łyżki gorczycy
3 łyżki majonezu
1. Mięso pokroić w grubą
kostkę, polać majonezem, przyprawić, dodać pokrojoną cebulę i
pozostawić w chłodnym miejscu na ok.5 godzin.
2. Paprykę obrać i pokroić
w grubsze plastry. Nabijać na patyczki na zmianę z kawałkami
mięsa.
3. Umieścić na średnio
rozgrzanym ruszcie i piec do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz