Słonecznik jest jednym z
najpopularniejszych symboli Ukrainy. I nie bez powodu, gdyż on w
Ukrainie nie tylko główną olejną kulturą, ale też elementem
folkloru, a jego ziarna składnikiem wielu oryginalnych, smacznych
przekąsek.
Prażone pestki słonecznika są przez
smakoszy spożywane nałogowo - w domu, na ulicy i w środkach
komunikacji – chodniki i przystanki bywają usiane czarnymi łuskami
po nasionach :)
Natomiast olej z pestek jest
wszechobecny w ukraińskiej kuchni. Nierafinowany olej słonecznikowy (соняшникова олія),
oprócz tego że posiada właściwości zdrowotne, potrafi nadać
smaku każdej potrawie. Dlatego używany jest niemal tak często, jak
sało.
W ukraińskiej kulturze słonecznik
jest utożsamiany ze słońcem, pracą i dostatkiem, siłą i
dobrobytem. Dawniej w każdym ogródku można było spotkać te
kwiaty, pięknie wpisujące się w sielski krajobraz, a na wsi utarło
się określenie: „Стоїть гарний, як соняшник
у цвіту „ („Piękny jak słonecznik w rozkwicie”).
Słonecznika nie zabrakło również w ukraińskich ludowych bajkach,
balladach i literaturze.
Warto przy tym przypomnieć, że stał
się on logotypem Ukrainy podczas Euro2012 ;)
A teraz domowy przepis na bardzo popularną w Ukrainie chałwę słonecznikową (соняшникова халва)
Składniki:
2 szkl. ziaren słonecznika
4-5 łyżek płynnego miodu
garść orzechów arachidowych
garść rodzynek
2. Do masy dodać orzechy i rodzynki. Wyłożyć na kawałek papieru do pieczenia i uformować prostokątny blok, mocno dociskając.
3. Wstawić do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie chałwę można pokroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz