Ukraińskie restauracje w Polsce

środa, 20 lipca 2016

Sałatka "Słonecznik"

Pisząc post o słonecznikach - narodowych kwiatach Ukrainy - przypomniał mi się pewien przepis na bardzo ciekawie wyglądającą sałatkę, noszącą właśnie nazwę "Соняшник". Jednak, mimo nazwy, wcale nie musi mieć w swoim składzie nasion słonecznika. Jej oryginalność polega na nietypowym ułożeniu składników na talerzu.

Tak naprawdę na tę sałatkę nie ma określonego przepisu - można ją dowolnie skomponować, pamiętając jednak aby miała następujące części:

  • "liście" - np. pokrojone pieczarki, ziemniaki, chipsy...
  • "żółte tło" - np. żółtka, kukurydza, starty ser, ananas...
  • "czarne nasiona" - np. czarne oliwki, rodzynki, suszone śliwki...
Zaś za podstawę najczęściej służy mięso - filet z kurczaka, kiełbasa, szynka. 

Ze względu na swój reprezentacyjny wygląd "słonecznik" często gości na ukraińskich stołach, zwłaszcza na przyjęciach i większych obiadach :)
Ja podaje swój ulubiony przepis, z szynką i warzywami.

Składniki:
300 g szynki
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
1 świeży ogórek
4-5 jajek
150 g żółtego sera
1 słoiczek czarnych oliwek
1 opakowanie chipsów
majonez do smaku

1. Szynkę pokroić na drobno i podsmażyć. Ogórek obrać, pokroić w kostkę i dodać do szynki. Wymieszać z kukurydzą i groszkiem z puszki.

2. Ugotowane jajka obrać i pokroić również w kostkę, dodać do sałaty. Wszystko wymieszać z majonezem.

3. Ser żółty zetrzeć grubo na tarce, posypać nim sałatę tak, aby pokrył cały jej wierzch. Na to, na kształt nasion, położyć pokrojone na pół czarne oliwki. Dookoła ułożyć chipsy.


Smak dorównuje estetyce :) polecam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz