-

-

środa, 27 stycznia 2016

Pirożki z jajkiem

Sztandarowe danie kuchni ukraińskiej - pyszne pirożki z rozmaitym nadzieniem, słodkim, słonym lub ostrym. Z wyglądu przypominają bardziej placuszki niż, kojarzące nam się z nazwy, "pierożki" : )

Są to właściwie drożdzowe bułeczki, napełnione serowo-bakaliowym, owocowym, grzybowym, ziemniaczano-kapuścianym lub ziemniaczano-serowym farszem. Wersja którą dziś zaprezentuje będzie z jajkiem i szczypiorkiem, ( Пиріжки із зеленим луком і яйцями ) czyli taki wiosenny akcent w kuchni (chociaż do wiosny daleko :P ). Takie bułeczki są smaczną i pożywną przekąską, świetnie smakują również na śniadanie, z kleksem świeżej śmietany...pycha!

Ogólnie dania mączne, drożdzowe są bazą ukraińskiej kuchni, jedną z jej znaków rozpoznawczych. Takie na przykład drożdżowe pirożki można w Ukrainie kupić niemal wszędzie. A zapach smażonych smakołyków przyciąga nie tylko turystów : )

Składniki:
200 g mąki pszennej
20 drożdży
1,5 szkl. wody
1 łyżka cukru, szczypta soli
10 jajek (ugotowanych na twardo)
 pęczek szczypiorku
olej słonecznikowy

1. Drożdze rozprowadzić w ciepłej wodzie, dodać łyżkę cukru i szczypte soli. Dodać mąkę (pozostawić trochę na podsypanie ciasta) i wyrobić ciasto. Pozostawić aż urośnie.

2. Ugotowane uprzednio jajka pokroić, szczypiorek posiekać, wszystko wymieszać doprawiając do smaku.

3. Wyrośnięte ciasto podsypać mąką i rozwałkować. Wycinać krążki ok. 8-centymetrowe i wypełniać je farszem. Uformować coś na kształt pierogów, po czym przyklepać od strony szwa, aż pirożki zrobią się płaskie.

4. Smażyć z obu stron na gorącym oleju aż do uzyskania złocistego koloru. Podawać z kwaśną śmietaną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz