Buraki z chrzanem, цвікла з хріном, czyli popularna także u nas ćwikła, bardzo ładnie prezentuje się na wielkanocnym stole. Doskonale pasuje do mięs na zimno, wielkanocnej kiełbasy i jajek. Można już wcześniej zakonserwować ćwikłę w słoiku, aby była gotowa na Wielkanoc. Przygotowanie jest niezwykle proste.
Buraki z chrzanem to potrawa zakarpacka - "ćwikła" w zakarpackim dialekcie oznacza właśnie buraka. Najczęściej można ją spotkać w zachodniej Ukrainie oraz południowo-wschodniej Polsce.
Składniki:
3 spore buraki
1 korzeń chranu
łyżka soku z cytryny
szczypta soli i cukru
1. Obrane i ugotowane buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
2. Obrać i zetrzeć korzeń chrzanu. Dodać ok. 2-3 stołowe łyżki startego chrzanu do buraków.
3. Doprawić ćwikłę solą, cukrem i sokiem z cytryny.
4. Przełożyć do słoików i pasteryzować. Powinna postać ok. tygodnia w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz